Home

Stella McCartney riep het in de (mode)wereld: Meat Free Mondays. Want het is goed voor ons, de natuur én de dieren. En gezien de alternatieven kunnen we best zonder vlees.

  1. Healthy. Hoe kunnen we naast Zumba, een light-levenstijl en zen-momenten zorgen voor een nog gezonder lichaam? Door minder te vlees eten! Vrouwen die minder (rood) vlees eten hebben minder kans op hart- en vaatziekten, kanker, suikerziekte én een lager cholesterolgehalte.  Bovendien maakt vleesonthouding slanker, orakelt Claudia Schiffer. Dit alles komt omdat een gemiddeld vegetarisch dieet minder voedingscholesterol, transvet en verzadigd vet bevat dan een voeding met vlees, terwijl er meer vezels en kankerbestrijdende voedingsstoffen inzitten.
  1. Eco-minded. Knaagt het omzeilen van de Greenpeace-wervers in de winkelstraat toch aan je geweten? Vaker vegetarisch eten doet al wonderen voor de natuur. De vleesproductie kost per kilo tot 48 keer zoveel energie en tot 10 keer zoveel grondstoffen dan de productie van plantaardige producten. En een kilo Braziliaans rundvlees zorgt voor een CO2-uitstoot van wel 120 keer zoveel dan een kilo Nederlandse seizoensgroente. Bovendien verslechtert de water- en bodemkwaliteit van onze natuur door preventieve diergeneesmiddelen en mestoverschotten. Planten en andere dieren zijn hier de dupe van. In sake of nature kunnen we rundvlees, lamsvlees en kaas het beste vervangen door kip en plantaardig voedsel.
  1. Diervriendelijk. Om dierenlevens te redden hoef je niet elke gestrande walvis terug in de oceaan te duwen. Door je half-om-half vaker te vervangen door tofu red je al meer zielen dan een gemiddelde brandweerman. Want als we minder vlees eten, wordt er op den duur minder gemaakt. Momenteel sneuvelen er per jaar in Nederland 550 miljoen dieren. De lijdensweg is tergend: lichaamsdelen worden er levend afgeknipt, groeihormonen worden toegediend en dieren worden doorgefokt om veel vlees voor weinig poen te krijgen. Effect: dieren die door hun poten zakken, koeien die ziek worden van gras en dikbilkoeien die niet meer zonder insneden gebaard kunnen worden.

Minder vlees eten is very verantwoord! Maar: een gezond lichaam vraagt wel om de essentiële voedingsstoffen die in vlees zitten. Gelukkig zitten deze ook in vegetarische alternatieven:

  • Eiwit:

Belangrijk: voor productie van cellen, afweerstoffen en hormonen.

Zit in: sojabonen, tahoe, tempé, noten, peulvruchten, zuivel en eieren.

  • Ijzer:

Bij gebrek: bloedarmoede, vermoeidheid, bleke huid, verminderd prestatievermogen, snel koud.

Zit in: volkoren graan, peulvruchten, bladgroenten, appelstroop.

  • Vit B12:

Bij gebrek: bloedarmoede, geheugenverlies, coördinatieproblemen, tintelingen, spierzwakte.

Zit in: zuivel en eieren. Veganisten zijn aangewezen op supplementen.

  • Zink:

Bij gebrek: mindere weerstand tegen infecties, vermoeidheid, huidafwijkingen.

Zit in: volkoren granen, noten, zuivel en peulvruchten.

  • Vit. D:

Bij gebrek: Spierzwakte en botontkalking.

Zit in: zuivel en zonnestralen.

  • Selenium:

Bij gebrek: hartstoringen, spierpijn, spierzwakte.

Zit in: paranoten, broccoli, kool, selderij, radijs, biergist en volkoren granen.

Bron: Sytske de Waart (voedingsdeskundige NVB) NIH, New scientist. Milieucentraal, Voedingscentrum, Wakkerdier.

– Voor Glamour –

Plaats een reactie