Home

Ruzie maken is ons van jongs af aan afgeleerd. Maar toch baat het deze skills weer aan te slijpen. Want een duel aangaan is goed voor jou en je relatie!

Je herkent het vast. Je voelt je gezegend met je lief, maar soms… Op je wc-bril mag je áltijd zijn schitterende druppels bewonderen, zijn sms’jes laten net iets te lang op zich wachten of hij lonkt net iets too obvious naar ander vrouwelijk schoon. Het irriteert je. Maar hey, je gaat niet over elk akkefietje zeuren. Wij vrouwen gaan ruzie liever uit de weg. Jean-Pierre van de Ven, relatietherapeut en schrijver van het boek ‘Ruzie in de tent’ (Haystack), snapt waarom: “Mensen zijn bang voor kritiek en willen aardig gevonden worden. In een relatie komt daar nog bij dat je bang kunt zijn om verlaten te worden. Vooral vrouwen behouden liever de harmonie.”

Zonde, want ruzie maken is juist gezond! Vrouwen die ruzies vermijden hebben namelijk een vier keer zo grote kans om vroegtijdig te overlijden,  als vrouwen die wel ruzie durven te maken, blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Boston. Dit komt omdat opgepotte emoties en ingeslikte irritaties zorgen voor stress, wat slecht is voor je gezondheid. Ook je zelfbeeld heeft te lijden bij het ontwijken van ruzie. Als je jezelf steeds wegcijfert om de ander te pleasen, kun je je minderwaardig voelen. Het hoge woord eruit gooien laat je beter over jezelf voelen.

Ook voor je relatie kan ruzie een boost zijn. In een relatie heb je impliciete afspraken, bijvoorbeeld wie het voortouw neemt in bed of wie de rommel opruimt. Als je hier ontevreden over bent is een goede ruzie soms nodig voor veranderingen. Belangrijk is dat je je beseft wat je werkelijk dwars zit. Het is vast niet zijn rondslingerende sok die onaardige scenario’s in je hoofd naar boven haalt, maar het gevoel dat hij geen rekening met jou houdt. Door hem daarmee te confronteren kunnen jullie tot een oplossing komen voor het echte probleem. Ruzie geeft de mogelijkheid om jullie relatie opnieuw in te richten naar jullie ideaal.

Handleiding voor een goede ruzie:                                        

1.     Laat de dramaqueen lekker in je los; eruit met die emoties.

2.     Probeer je in te leven in zijn verhaal. Dus stel vragen en luister oprecht. Je dr. Phill kijkuren blijken toch geen tijdverspilling.

3.     Met rustig praten wordt je serieuzer genomen. Bovendien maakt een schorgeschreeuwde stem wel tien jaar ouder.

4.     Ikke, ikke, ikke! Lijkt ironisch maar door in de ik-vorm te praten kweek je meer begrip. Dus: “Ik voel me genegeerd door jou”, in plaats van: “Je negeert me.”

5.     Vertaal je kritiek naar je wensen. Dus: “Ik zou het fijn vinden als je mij wat meer quality time geeft in bed.”. Zeggen dat hij een lousy minnaar is kan hem nog meer doen verstijven.

6.     Hij is vast niet ‘altijd’ te laat en hij heeft vast wel vaker ge-sms’t dan ‘nooit’. Probeer specifieke voorvallen te behandelen.

7.     We zijn multitaskers, maar het is beter slechts op één punt te focussen. Zo wordt dat ene probleem effectiever opgelost.

8.     Als jullie vastlopen kun je een time-out in jullie ruzie lassen. Even laten bezinken en je make-up fixen.

9.     Om tot een compromis te komen zullen jullie beiden moeten bijleggen. Meer voetmassages voor meer voetbaltijd, deal?

10. Mocht je nog een reden zoeken voor ruzie? Goedmaakseks is altijd een leuke bijkomstigheid.

Gepubliceerd door Glamour.

Meer over conflicten oplossen lees je in ‘Beter communiceren met Voelers, denkers en doeners’, door Sjaak Overbeeke (uitgeverij Kluwer).

Met dank aan: Marie Hartwell-Walker en Sjaak Overbeeke

Plaats een reactie