Home

Koester je de ambitie om je carrière in de lift te zetten en je door het glazen plafond heen te slaan? We women can do it! 5 tips voor de weg naar de top.

In Nederland:

  • Is 60% van alle afgestudeerden vrouw.
  • Is in de top (bestuur en commissarissen) maar 7% vrouw.
  • Wordt wel 80% van alle consumentenaankopen door vrouwen bepaald.

‘Je bent het waard een maatpak te zijn, neem geen genoegen met confectie!’                                        

Stap 1: Je dromen bepalen. 

Waarom: Als je je passie volgt heb je meer over voor je werk. De kans is dan groter dat je succesvol wordt in je carrière.

Hoe: Door jezelf kritische vragen te stellen. Waar word je gelukkig van? En wat wil je bereiken? Oftewel: schets je droombaan. Bedenk welke stappen nodig zijn om je einddoel te bereiken, dit geeft je een beeld welke investeringen nodig zijn. Een rolmodel kan dienen als voorbeeld om deze stappen te bepalen.

Stap 2: Prioriteiten stellen.

Waarom: Als je zaken die je niet succesvoller maken uitbesteedt aan anderen verspil je minder moeite. Je kunt dan meer tijd investeren in zaken die je naar de top liften.

Hoe: Door te bedenken welke bezigheden zorgen voor meer succes en welke niet. Als je carrière wilt maken zul je hier vaak fulltime voor moeten gaan. Dit vraagt om een efficiënte tijdsplanning. Zaken die je aan anderen kunt overlaten zijn bijvoorbeeld opdrachten onder je niveau en het poetsen van je huis. Je kind meer uren laten opvangen maakt je geen slechte moeder.

Stap 3: Je vrouwelijke talenten gebruiken.

Waarom: Bedrijven willen meer vrouwen in de top want ze beschikken over vaardigheden die daar goed van pas komen. Bijvoorbeeld goed kunnen samenwerken, connecties leggen, denken in duurzame resultaten en bedreigingen realistisch inschatten. Als je laat zien dat jij over unieke skills beschikt tussen de mannen maak je jezelf gewild door je baas.

Hoe: Bedenk wat jouw bedrijfstechnisch interessante vaardigheden zijn. Laat dit zien en zet het in je C.V. als je solliciteert naar een hogere functie.

Stap 4: Proactief zijn.

Waarom: Als je baas iemand zoekt voor promotie zal hij het eerst denken aan een assertieve kandidaat. Met jouw ‘yes we can’-attitude creëer je je eigen kansen.

Hoe: Door op te springen voor uitdagende opdrachten. Ook als je niet zeker weet of je het kan, want je leert juist van hoog gegrepen taken. Je zult zien dat je meer in je mars hebt, waardoor je zelfvertrouwen een boost krijgt. Je kunt ook zelf het initiatief nemen en op je baas afstappen met je idee om meer verantwoordelijkheden op je te nemen.

Stap 5: Netwerk creëren.

Waarom: Als je banden creëert met de topmensen in je eigen organisatie en uit vakgebieden waar je bedrijf mee te maken kan gaan hebben, beschik jij over de juiste contacten. Zo kom je eerder in aanmerking voor kansrijke business.

Hoe: Externe belangrijke contacten voor het bedrijf vind je bijvoorbeeld op LinkedIn. Die hoge pief op je werk kun je het beste aanspreken op informele bijeenkomsten, zoals op borrels, want hier worden de meeste deals gemaakt. Laat ze weten wat jouw gouden plannen zijn voor het bedrijf, zodat ze aan jou zullen denken als ze iemand zoeken voor die topfunctie.

Voor Glamour Magazine

Met dank aan: Inca van Uuden, schrijfster van ’10 x top’ (Totemboek) en Carolien Bijen, oprichtster van &Samhoud carrière coaching voor vrouwen.

Plaats een reactie